Artikel
Grundtvigsk Tidende

Balladen om en sang: Frygtens frø føget over hegnet

af Alexander Weile, cand.mag.
5/2022

TEMA. Femte sang i serien om sanghistoriens kontroversielle vers er Det haver så nyligen regnet.

Det haver så nyligen regnet blev skrevet under et træf for sønderjyder i København i 1890. I sangen indgår udtrykket “frø af ugræs er føget over hegnet”, som henviser til de tysksindede naboer på egnen, og de tyske myndigheder anså sangen for at være et agitationsmiddel. De censurerede derfor sangen ved at erstatte den med blanke sider i Den Sønderjydske Sangbog. Således var der plads til selv at skrive sangen ind, og det gjorde folk. Efter tradition synger man sidste vers to gange, og anden gang rejser man sig op under de sidste linjer: ”Viger ej ud af spor, // for vi kender det ord: // Det har slet ingen hast for den, som tror.”

I anledning af markeringen af 100-året for genforeningen i 1920 vakte tv-musikeren Sigurd Barrett opsigt, da han havde en ny tekst til den sønderjyske nationalsang, som hedder Det har været et vildt og voldsomt regnvejr og indeholdt et forsonende budskab. Det affødte en identitetspolitisk debat: En lokal forfatter i Jyske Vestkysten skrev, at han ikke kunne mindes “hvornår nogen sidst har forulempet os sønderjyder så groft”. I stedet for “frø af ugræs” var Barretts vers: “Frygt for andre har hersket på vor egn her, // fremmedhad sprængte tillids bånd itu”.

Den originale tekst blev også sunget til alle Barretts over 100 koncerter i anledning af genforeningsjubilæet, så den nye sang erstattede jo ikke den gamle. Men hvis man skulle have gået planken ud på ’identitetsspørgsmålet’, skulle man måske snarere have bedt en sønderjyde og en tysker om sammen at genskrive deres fælles – og modsætningsfyldte – historie.

BALLADEN OM EN SANG

Rygtet om, at sangen ’Ramadan i København’ ville komme med i den nye højskolesangbog, skabte i 2019 en heftig debat (og rygtet viste sig at holde stik). Men det er bestemt ikke første gang i historien – og nok heller ikke sidste – at en fællessang har skabt debat. Sange samler os – og splitter os – og i denne serie dykker vi ned i vores fælles sangskat og fortæller om sange og salmer, der har været censureret, dømt ude, opfattet som kontroversielle eller på anden vis har haft en hård medfart eller svær fødsel.

Siden 1845 har Grundtvigsk Tidende interesseret sig for den nutid, vi lever i, den fortid, vi kommer af, og den fremtid, vi kan ane. Og du kan være med. Tegn et abonnement her.

Bestil nu