Landsdækkende skoletjeneste
Grundtvigs Skoletjeneste holder til i Gellerup i Aarhus, hvor vi har konkrete samarbejdsskoler og igangsætter, afprøver og udvikler idéer og undervisningsforløb. Men skoletjenesten har også rødder i Vartov, foreningen Grundtvigsk Forums hus i København, hvor arrangementer, omvisninger og forløb finder sted. Grundtvigs Skoletjeneste er en del af foreningen Grundtvigsk Forum og er oprettet i samarbejde med Center for Grundtvigforskning ved Aarhus Universitet.
Samarbejdspartnere
Vi samarbejder med foreninger, teatre, skoler, komponister, uddannelsesinstitutioner, interesseorganisationer og andre, som ønsker at lave kreativt og fagligt inspirerende materiale, formidling og folkeoplysning for børn og unge. Alt sammen med afsæt i Grundtvig og med sigte på at øge kendskabet til hans aftryk på vores fælles kultur, historie og samfund i dag.
Vi samarbejder med:
Demokrati Fitness - Engdalskolen - Friskolerne - Gellerup Højskole -Læreruddannelsen, VIA University College, Aarhus - Musikteatret SAUM - Teater Jævn - TeaterGrad - Aarhus Efterskole - Talerskolen Røst - GRUNDLOVSFESTEN
Kontakt leder af skoletjenesten, Rasmus Matthiesen (tlf: 4040 4652) for evt. samarbejde.
I skole med Grundtvig - seminar for skolefolk
Hvert år på I skole med Grundtvig bringer vi N.F.S. Grundtvigs tanker om skole og dannelse i samtale med skolen i nutiden.
Kurset henvender sig til interesserede lærerstuderende, til lærere, ledere og bestyrelsesmedlemmer på folke-, fri- og efterskolerne samt Grundtvig-nybegyndere og letøvede.
I 2025 afholdes kurset 28-29/3 på Rødding Højskole, hvor vi vender spørgsmålet "Skal forældrene ud af skolen?"
Sådan booker du et undervisningsforløb
- Find et forløb, der passer til jer
- Find en dato og et tidspunkt, der passer jer bedst
- Lav en bookingforespørgsel via formularen nederst på siden her
Skriv din egen Mands Minde-tale
Hvilket indtryk gjorde det på dig, da landet lukkede ned under corona? Da du første gang stod på en festivalplads? Da Rusland invaderede Ukraine? Eller da du mødte dine nye klassekammerater for første gang? Store og små begivenheder er med til at forme dit liv. Men hvilken betydning, de har haft, opdager du måske først senere?
Med inspiration fra det særlige formidlingsgreb, som Grundtvig skabte med sine Mands Minde-forelæsninger i 1838, vil du i løbet af workshoppen nå at træne dine retoriske muskler og samle inspiration til at skrive og holde din egen mini-minde-tale på talerstolen i Vartov.
Workshoppen er udviklet i samarbejde mellem Grundtvigsk Forums skoletjeneste og Talerskolen Røst.
MÅLGRUPPE
Her findes to versioner: en til 9.-10. klasse (fx. efterskoler) og en til højskoler
PRIS
Gratis
LOKATION
Vartov, Farvergade 27, 1463 KBH K eller Gellerup Højskole (efter aftale)
VARIGHED
2,5 time
Slet 1800-tallet og skab fremtidens samfund
En interaktiv foredrags-forestilling, hvor du selv er medskaber.
Det er nytårsaften 1799. Vi er lige på tærsklen til 1800-tallet. Der er ingen grundlov, intet demokrati, ingen religionsfrihed eller ytringsfrihed. Der er ingen folkeskole, folkekirke eller folkebiblioteker. Og heller ikke nogen nationalsang, eller et landshold. For nogen skal først få ideerne og gøre dem til virkelighed ... Er det mon dig?
Deltag i en interaktiv forestilling, hvor du bliver inviteret til at tænke med på, hvad der skaber et godt samfund. Sammen dykker vi ned i alt det, vi i dag tager for givet, og vi møder præsten og politikeren N.F.S. Grundtvig, som giver os et par ’vilde ideer’ om frihed, vi kan tage med os ind i fremtiden …
MÅLGRUPPE
Her findes to versioner: En for skoleklasser (fra 4. kl.-9. klasse) og en for voksne
PRIS
Gratis
LOKATION
Vartov, Farvergade 27, 1463 KBH K eller Gellerup Højskole (efter aftale)
Ønskes dette oplæg et andet sted i landet? Notér venligst hvorhenne i bookingformularen nedenfor
VARIGHED
1,5 time
En skoledag med Grundtvig
Tag din skoleklasse med til et undervisningsforløb i det historiske hus Vartov og få en introduktion til N.F.S. Grundtvigs liv, tanker og idéer for (ny)begyndere. Forløbet kan varieres til alle klassetrin.
På turen rundt i huset kommer vi ind på alle mulige spørgsmål, som handler om, hvad vi kan lære af Grundtvig i dag, og hvordan det kan være, at DR laver en fiktionsserie om hans liv i år. Hvorfor vækker hans tanker og sange stadig genklang her 150 år efter hans død?
Vi skal synge nogle af hans sange, høre spændende fortællinger fra hans eget liv og den dramatiske periode i danmarkshistorien, det blev flettet sammen med. Og måske selv prøve kræfter med at stå på Grundtvigs gamle prædikestol i Vartov Kirke?
Forløbet vil være særligt relevant for undervisningen i fagene historie, samfundsfag, dansk og kristendomskundskab i grundskolen.
V / Rasmus Skovgaard Matthiesen, leder af Grundtvigs Skoletjeneste
MÅLGRUPPE
Skoleklasser - kan varieres til alle klassetrin
PRIS
Gratis
LOKATION
Vartov, Farvergade 27, 1463 KBH K. eller Gellerup Højskole (efter aftale)
Ønskes dette oplæg et andet sted i landet? Notér venligst hvorhenne i bookingformularen nedenfor
VARIGHED
1,5 time
Undervisningsmateriale
Se alle udgivelser-
Undervisningsmateriale af Ingrid Ank
I samtale med Luther og Grundtvig
-
Undervisningsmateriale af Lene Andersen
Ideologier i bevægelse
-
Undervisningsmateriale af Grundtvigsk Forum & Forstå
Kloden kalder
-
Undervisningsmateriale
Samtalekort
-
Undervisningsmateriale af GRUNDLOVSFESTEN, Grundtvigsk Forum & Forstå
GRUNDLOVSFESTEN