Københavns Forsamlingshus: Er embedsværket blevet (for) politisk?

Dato
17/11
Tid
8:15 – 9:00
Sted
Vartov, Farvergade 27, 1463 København K
Køb billet

Oplæg til debat v. Birgitte Poulsen, lektor i offentlig forvaltning og styring (RUC) og medlem af forskningsgruppen TOPI

Det embedsværk, der arbejder for vores fælles folkestyre, skal balancere to principper. Det ene er hensynet til den demokratisk valgte minister, der skal bestemme. Det andet er et hensyn til retsstaten, hvor loven skal overholdes. Embedsværket skal på én gang arbejde for at realisere den siddende regerings ønsker og samtidig navigere i dansk og international lov. De har pligt til at informere- og sætte sig imod ministeren, hvis de politiske tiltag er på kant med loven eller ligefrem ulovlige. Reglerne er klare nok, men virkeligheden er grumset. Det har en lang række sager de senere år vist, herunder bl.a. minksagen, instrukssagen, Tibetsagen osv. Eksempler på embedsværkets svære balancegang mellem politik og lovgivning. Hvor langt skal embedsværket gå for at indfri politikernes ønsker? Hvordan skal balancen mellem det juridiske og det politiske håndteres? Og hvilken tendens ser vi i disse år? Har noget ændret sig?

Der er fri entré og stærk morgenkaffe, og du kan bare møde op på dagen. Vil du være helt sikker på at få plads, så tilmeld dig gratis under "Køb billet"

Arrangeret i samarbejde med Danmarks Biblioteksforening, Fora København og Suka Handikap- og Specialundervisning i Storkøbenhavn.

Københavns Forsamlingshus er den fælles overskrift for syv skarpe morgenforedrag, der sætter vor tids mest presserende spørgsmål til debat

Torsdag den 27/10 2022 kl. 8.15-9.00: Hvad betyder kirken for krigen i Ukraine? Oplæg til debat v. Emil Hilton Saggau, ph.d. Lunds Universitet, forsker med speciale i de moderne ortodokse kirker efter kommunismen i Østeuropa.

Torsdag den 3/11 2022 kl. 8.15-9.00: Er dansk børnefjernsyn frisindet nok? Oplæg til debat v. Andreas Bo Jensen, redaktør DR Ultra.

Torsdag den 10/11 2022 kl. 8.15-9.00: Har vi druknet naturen i sang og snak? Oplæg til debat v. Stefan Hermann, forfatter og rektor for Københavns Professionshøjskole.

Torsdag den 17/11 2022 kl. 8.15-9.00: Er embedsværket blevet (for) politisk? Oplæg til debat v. Birgitte Poulsen, lektor i offentlig forvaltning og styring (RUC) og medlem af forskningsgruppen TOPI.

Torsdag den 24/11 2022 kl. 8.15-9.00: Hvordan skal vi leve af vores viden? Oplæg til debat v. Kirsten Busch Nielsen, Dekan, professor, dr.theol.

Torsdag den 1/12 2022 kl. 8.15-9.00: Hvem sidder der bag skærmen? Oplæg til debat v. Maia Kahlke Lorentzen, ekspert i cybersikkerhed og digital dannelse hos Cybernauterne.

Torsdag den 8/12 2022 kl. 8.15-9.00: Hvornår er man uegnet til at være forælder? Oplæg til debat v. Mathias Mencke, journalist, og Nanna Schelde, featureskribent og forfatter.