Artikel
PRESSEMEDDELELSE

GRUNDLOVSFESTEN

17. januar, 2023

PRESSEMEDDELELSE. GRUNDLOVSFESTEN er et initiativ bygget på ønsket om at starte en ny bevægelse, der skal få flere folk i Danmark til at markere vores fællesskab, samfund og demokrati, når vi hvert år fejrer Grundlovsdag den 5. juni.
Betydelig støtte fra Nordea-fonden muliggør en kick-start af projektet i 2023.

Med afsæt i Grundlovsdag som konkret begivenhed skal projektet GRUNDLOVSFESTEN styrke fejringen af det danske demokrati, for på den baggrund at bidrage til udviklingen af det demokratiske engagement i de kommende år. Ambitionen er at skabe en ny 5. juni-bevægelse, hvor alle folk i Danmark fejrer Grundlovsdag. Initiativet starter med børnene.

”Oplysningstænkeren Tocqueville har engang sagt, at I et demokrati er hver generation som et helt nyt folk og derfor er det naturligt at starte den nye bevægelse med vores børn. Børn fødes ikke som demokrater, og det er derfor en løbende opgave at uddanne og danne børn til demokrati. Men det er også en mulighed! Børnene er GRUNDLOVSFESTENS udgangspunkt, og landets grundskole er derfor omdrejningspunkt for hele initiativet, når vi vil tage nye generationer alvorligt på deres egne præmisser og bidrage til at skabe fremtidens stolte demokrater”, siger initiativets leder Olav Hesseldahl, der tidligere har markeret sig inden for demokratiudvikling med fokus på yngre generationer som initiativtager til Ungdomsbureauet og Ungdommens Folkemøde, og som bl.a. sidder i bestyrelsen for Roskilde Festival.

GRUNDLOVSFESTEN bliver udfoldet og udviklet gennem samarbejder med kommuner og skoler, nationale aktører og gennem udvikling og udgivelse af nye undervisningsmaterialer. Første skridt i projektet er derfor at invitere til en række stormøder flere steder i landet – med henblik på at samle mulige samarbejdspartnere og medudviklere af projektet.

“Børnene er GRUNDLOVSFESTENS udgangspunkt, og landets grundskole er derfor omdrejningspunkt for hele initiativet, når vi vil tage nye generationer alvorligt på deres egne præmisser og bidrage til at skabe fremtidens stolte demokrater”
Olav Hesseldahl, projektchef

GRUNDLOVSFESTEN er startet af Foreningen 5. juni, der består af en gruppe mennesker med et fælles ønske om at gøre endnu mere for udviklingen af børn og unges engagement i demokratiet. Blandt foreningens medlemmer og dermed GRUNDLOVSFESTENS initiativtagere er bl.a. sekretariatsleder af Grundtvigsk Forum Lise Korsgaard, formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal, direktør i Red Barnet Johanne Schmidt-Nielsen, formand Muskelsvindsfonden og medlem Det centrale Handicapråd Simon Toftgaard Jespersen, specialkonsulent Institut for Menneskerettigheder, debattør gennem et årti, forfatter, bestyrelsesmedlem Borups Højskole Tarek Hussein, journalist og tidl. rektor for Filmskolen Poul Nesgaard, præst Sørine Godtfredsen, lærerstuderende og forfatter Geeti Amiri, tidligere medlem af Folketinget Bertel Haarder og læge og forfatter Imran Rashid.

Claus Hjortdal, der udover at sidde i bestyrelsen for GRUNDLOVSFESTEN også er formand for Skolelederforeningen gennem otte år, siger motivationen bag sit engagement:

”Skolen har altid været en kampplads for stærke holdninger til, hvordan vores børn skal opdrages, dannes og uddannes. Når jeg engagerer mig i arbejdet med at skabe en ny grundlovsbevægelse og tradition for at markere Grundlovsdag med børnene som udgangspunkt, er det fordi jeg mener dannelse til demokrati og at skabe ejerskab over samfundet hos børn, er en vigtig opgave for nutidens skole. Der er mange fine ting i gang, men tænkt hvis alle kan gøre lidt mere?”

Kort om GRUNDLOVSFESTEN

  • Ambitionen er at starte en ny grundlovsdagsbevægelse, der får alle i Danmark til hylde, markere og fejre Grundlovsdag den 5. juni.
  • Projektets fokus starter med landets ca. 700.000 skolebørn, og tager indledningsvist afsæt i tre samarbejdskommuner.
  • Projektet er et 1 års pilotprojekt, realiseret med støtte fra Nordea-fonden på 2,485 mio. DKK.
  • GRUNDLOVSFESTEN er forankret i sekretariatet hos foreningen Grundtvigsk Forum
  • Læs mere på grundlovsfesten.dk.

KONTAKT

Projektchef, Olav Hesseldahl

E-mail

Tlf: 3026 3742