Artikel
Grundtvigsk Tidende

Gellerupparken får sin egen nationalsang

Den Gyldne Port, Gellerup (Foto: Niels Hviid)
februar 2021 (WEB EXCLUSIVES)

Den Gyldne Port er navnet på den ikoniske port, der for godt et år siden brød muren indtil Gellerupparken som et symbol på mødet mellem Aarhus og Gellerup. Nu er porten også blevet omdrejningspunktet i en ny fællessang, som Gellerups lokale rapper, Chadi Alderbas, og organist, Martin Hornstrup, har skabt sammen. ALSANG og Grundtvig-Akademiet står bag initiativet, der er startskuddet på en indsats, som skal skabe mere fællessang i Gellerupparken.

 ”Åbn din gyldne port mod verden
luk mig ind til det sted
hvor dine drømme stadig lever
hvor du finder din fred
og lad os sammen være den slags bløde mennesker som
man bygger fremtidens byer med”

Sådan lyder omkvædet i sangen Åbn din gyldne port, som organist ved Gellerup Kirke, Martin Hornstrup og rapper Chadi Alderbas, håber bliver en ny fællessang i Gellerup:

”Vi håber, sangen kan få ’nationalsangskarakter’ i Gellerup,” siger de, men understreger samtidig, at det er meningen, at den også skal kunne synges i andre byer i Danmark, fordi sangen netop også handler om almenmenneskelige følelser og erfaringer. Se Åbn din gyldne port med node og tekst her

Den gode historie om Gellerup

Gellerup undergår i øjeblikket Danmarks største byfornyelsesprojekt, og det har derfor været vigtigt for de to sangskrivere at få taget de gode ting fra det gamle Gellerup med ind i det nye som en gennemgående stemning i sangen:

”Optimisme og tro på en fælles fremtid er meget væsentlige elementer: Det at tro på, at det er muligt at bygge fællesskaber på tværs og samtidig bryde nogle af fordommene og skabe noget unikt sammen. Sangen skal netop ikke bekræfte fordommene. Den skal beskæftige sig med de ting, vi deler og ikke de ting, der skiller os ad,” siger Martin Hornstrup.

Chadi Alderbas fortsætter:

”Vi er smukke alene, men er smukkest som én. Sangen har en glad melodi. Den er frisk og jeg kan godt lide, at den ikke er for fællessangsagtigt i forhold til det, vi plejede at synge, da jeg gik i skole. Det var hyggeligt nok, men der er noget andet over den her, da den er lidt poppet – og så alligevel ikke. Den er lidt disney-agtig. Man kan bruge den til mange ting.”

Rapperen og organisten

At skulle lave en fællessang, der kan fungere på tværs af både kulturer og traditioner har været en udfordring, men ikke desto mindre en god en af slagsen:

”Chadi er opvokset i Gellerup. Han er ung og har en karriere som rap-musiker. Han kender stemningen blandt de unge og har en god fornemmelse for sprog og musik, som virker blandt de yngre. Jeg kommer fra en klassisk dansk sangtradition, hvor indholdet er i fokus og sangbarheden i melodierne er vigtig,” siger Martin Hornstrup.

Chadi Alderbas fortæller, hvordan han kom ind i projektet med at lave en ny fællessang:

”Jeg elsker at blive udfordret og lave noget nyt. At lave det her er meget anderledes end det, som jeg normalt laver. Det er en helt anden type musik og genre. Det er meget sådan folkeligt i forhold til det, jeg ellers beskæftiger mig med,” fortæller han og uddyber, hvordan de greb opgaven an:

”Jeg er vokset op i Gellerup, og kom med nogle ord, som jeg følte vi kunne bruge, og som fortæller noget om området. Ord som ’krydderier’, duften her ude i opgangen. Og så guldporten derude. Jeg kommer til at tænke på en kinesisk tradition, når jeg ser den: Når de har en vase, der er gået i stykker, så sætter de den sammen igen med guld. Der er jo et eller andet over det, at man ikke bare smider det væk, som man har gjort ved nogle af de andre blokke. Det synes jeg er smukt!”

“Optimisme og tro på en fælles fremtid er meget væsentlige elementer: Det at tro på, at det er muligt at bygge fællesskaber på tværs og samtidig bryde nogle af fordommene og skabe noget unikt sammen. Sangen skal netop ikke bekræfte fordommene. Den skal beskæftige sig med de ting, vi deler og ikke de ting, der skiller os ad. ”
Martin Hornstrup, organist

Lyden af Grundtvig i Gellerup

Grundtvig-Akademiet og ALSANG er initiativtagere til sangen, der er et element i en større indsats, som skal bringe fællessang til Gellerup.

Projektleder i Grundtvig-Akademiet Therese Helga Emborg siger om formålet med initiativet:

”En lokal ’nationalsang’ er et sted, hvor vi – i Grundtvigs ånd – kan samles om noget, hvor vi ikke bare er individer hver for sig, men også er dét, der er imellem os. Forhåbentligt kan ’Åbn din gyldne port’ skabe et tiltrængt rum for alt det, der forener os, på tværs af forskelligheder og byfornyelse.”

Samtidig med den nye sang udkommer også en podcast fra Grundtvig-Akademiet om netop tilblivelsen af og samarbejdet omkring ’Åbn din gyldne port’. Podcasten kan høres her

Stort Alsangs-arrangement i Gellerup til foråret

Den nye nationalsang ’Åbn din gyldne port’ skal allerede nu bruges og synges, men får endnu mere luft under sangvingerne til en stor anlagt ’Alsangsdag’ den 19. maj 2021 på Fredspladsen, som er omkranset af platantræer, og som har Gellerup Kirke som nabo.

Projektkoordinator fra ALSANG Maja Höhn fortæller om baggrunden for ALSANG:

”Med ALSANG har vi et ønske om at hejse flaget for frihed og demokrati ved at udbrede den i forvejen populære fællessang endnu mere i hele Danmark. Som det hedder i den nye sang ’Åbn din gyldne port’ kan et smil sige mere end ord. Og fællessang kan også være en direkte genvej til fællesskabet. Vi vil gerne give alle – også dem, der måske er knap så sangvante – en mulighed for at være med i sangfællesskabet. Med den målsætning har vi et ansvar for, at alle i det mindste får invitationen. De ambitioner, synes vi, matcher de mange projekter, vi støtter i Gellerup.”

ALSANG

ALSANG er skabt og udviklet af Grundtvigsk Forum, Dansk Forfatterforening og Spil Dansk. ALSANG er Danmarks største fællessangsinitiativ, støttet af Nordea Fonden med 9,1 mio. kr., og som har villet samle alle borgere i landet til en musikalsk fejring af friheden, fremtiden og demokratiet i anledning af 75-året for Danmarks befrielse 2020. På grund af corona er mange af initiativerne udskudt til i år eller laves til online-begivenheder.

Siden 1845 har Grundtvigsk Tidende interesseret sig for den nutid, vi lever i, den fortid, vi kommer af, og den fremtid, vi kan ane. Og du kan være med. Tegn et abonnement her.

Bestil nu