Artikel
Grundtvigsk Tidende

Det Sidste Ord: Hvorfor og hvordan?

Olav Hesseldahl
af Olav Hesseldahl, filosof, bestyrelsesmedlem og demokratientreprenør
1/2023

KLUMME. Hvilken vej er mon den smukkeste eller den hurtigste, når jeg skal cykle gennem byen? Hvordan kan det være busserne flager i dag? Hvordan går det med dig, kære nabo? I årets første udgave af klummen 'Det Sidste Ord' reflekterer Olav Hesseldahl, filosof, bestyrelsesmedlem og demokratientreprenør, over spørgsmålenes kraft.

At Arnold Schwarzenegger er ’a major shoe queen,’ vidste nok de færreste, før han blotlagde det i society-bladet Vanity Fairs populære bagsideinterview Proust Questionnaire, der findes på hvert nummer. Her udvælger redaktionen en kendt person, der stilles Marcel Prousts 37 spørgsmål, som fungerer som en eksistentiel dåseåbner, der får lirket op for kendte personager og finder ind til nye, usete og ukendte sider af ellers overeksponerede folk. Og selvom de er kendte, så virker de pludselig mere ... bekendte. (Som et lille Kinderæg sidst i teksten og som et Jeopardy-trick, hvor du får svaret og skal gætte spørgsmålet, må du vente med at få spørgsmålet til Schwarzeneggers svar fra 2011 til sidst i teksten.)

Spørgsmål er dét redskab, vi har til at blive klogere, og evnen til at formulere spørgsmål må være én af de ting, der gør os distinkte i dyreriget. Vi formulerer spørgsmål i hovedet, når vi skal blive klogere. Hvilken vej er mon den smukkeste eller den hurtigste, når jeg skal cykle gennem byen? Hvordan kan det være busserne flager i dag? Hvordan går det med dig, kære nabo? Spørg dig selv, hvornår du sidst har formuleret et spørgsmål i dit sind. Svaret er sikkert indenfor et par timer. Som uddannet i filosofi har jeg en erhvervsskade; Jeg elsker spørgsmål. Engang overhørte jeg et nuttet lille barn på en legeplads stille spørgsmål hele tiden. Faderen virkede pænt spørgsmåls-mør, men hans ignorance har vaccineret mig mod ikke at svare, når mine børn stiller spørgsmål. Det gør de tit! Og mit hoved stiller mig så mange spørgsmål, at jeg er blevet nødt til at putte det på formel, for ikke at drukne i nihilisme.

Ordet er frit – Grundtvigsk Tidendes bagsideklumme Det Sidste Ord skrives i 2023 på skift af Olav Hesseldahl, filosof, bestyrelsesmedlem og demokratientreprenør, Hanne Dahl, sognepræst i Budolfi, Aalborg Domkirke, og Steen Hildebrandt, professor emeritus i organisations- og ledelsesteori ved Aarhus Universitet

Spørgsmål er i mine øjne dannelse. Så husk at stille dem.

Derfor stiller jeg tit mig selv to spørgsmål: Hvorfor og hvordan. Jeg stiller spørgsmålene i alle livets facetter – privat, personligt og professionelt. Hvorfor-spørgsmålet hjælper mig med at afdække, undersøge, analysere, tolke på, hvad der egentlig er meningen med tingene. Og mens hvorfor-spørgsmålet er den abstrakte storesøster, der har statsborgerskab i idéernes rige, så er hvordan-spørgsmålet derimod den konkrete og handlingsorienterede lillesøster, der finder vej, udtænker løsninger, skitserer alternativer og boltrer sig i mulighedernes rige. Men begge spørgsmål hænger i mit univers sammen – både når jeg står over for store og små forandringer. Hvorfor er demokratiet i krise, og hvad skal vi gøre ved det? Hvorfor er min vask stoppet, og hvad skal jeg gøre ved det? Ja, det er bare nogle af to anledninger, jeg har haft på det seneste. 

Spørgsmål er i mine øjne dannelse. Så husk at stille dem. Og spørgsmålet til Schwarzeneggers svar; ”Hvad er din største luksus?”.

Olav Hesseldahl

Født 1985 på Herlev Hospital og opvokset i Bagsværd. Bor på Frederiksberg. Uddannet cand.mag. i filosofi fra Københavns Universitet. Er direktør, Det Politiske Akademi, og besidder en række bestyrelsesposter. Her iblandt næstformand, Foreningen Folkemødet og bestyrelsesmedlem, Roskilde Festival.

Olav Hesseldahl er optaget af: Demokratiet, samfundet, sammenhold, fællesskabet, sammenhængskraften, der smuldrer: ”Det er, som om det hele er ved at gå op i maskerne – vi hænger sammen, men vi er som pulled pork. Trævlede. Hvad væver os sammen?”

Siden 1845 har Grundtvigsk Tidende interesseret sig for den nutid, vi lever i, den fortid, vi kommer af, og den fremtid, vi kan ane. Og du kan være med. Tegn et abonnement her.

Bestil nu