Menu
Podcast
Københavns Forsamlingshus

Københavns Forsamlingshus 2020

2020

Hvert efterår afholder kulturhuset Vartov syv skarpe morgenoplæg, der sætter vores tids mest presserende spørgsmål til debat. Lyt til foredragene fra 2020 her.

#1 Hvem vinder det amerikanske valg – og hvad rager det os? – med Anders Agner Pedersen

Oplæg til debat med Anders Agner Pedersen, chefredaktør på kongressen.com

Den 3. november 2020 er der præsidentvalg i USA, og de seneste fire år har den politiske kurs haft fokus på “America first”. Det har blandt andet betydet krav til NATO-allierede om en øget byrdedeling, spørgsmålstegn ved værdien af atlantsamarbejdet og en generel modvilje mod frihandel. Ligesom hele klimadagsordenen har været nedprioriteret. Men hvad betyder det for Danmark og dansk politik, hvem der bliver USA’s nye præsident? Og gør det overhovedet en forskel, om det bliver fra det ene eller andet parti?

(22/10 2020)

#2 Er stress det nye piskesmæld? – med Dennis Nørmark

Oplæg til debat med antropolog Dennis Nørmark

I 1990’erne var den store samfundsepidemi piskesmældet, i dag taler ingen om det. Piskesmældet er ikke forsvundet som fænomen, men i dag er stress en dominerende samfundsepidemi. Er stress blevet det nye piskesmæld? Er det bare klynk? Eller hvad siger symptomer i tiden om vores samfund?

(29/10 2020)

#3 Er national identitet en følelse eller en forpligtelse? – med Georg Metz

Oplæg til debat med journalist og forfatter Georg Metz

I 2020 blev 100-året for genforeningen af Sønderjylland markeret i hele Danmark. I Catalonien kæmpes lige nu (2020, red.) en kamp for løsrivelse fra Spanien, i Storbritannien kæmper Skotland for det samme, og i 2014 løsrev Krim-halvøen sig fra Ukraine og blev genoptaget i Rusland.

Er mindretallenes kamp for egen nationale identitet i alle tilfælde berettigede? Er det nationale altid og kun et spørgsmål om identitet – et fællesskab mellem dem, der ligner hinanden – eller bør vi i højere grad opfatte det nationale som en fælles forpligtelse på tværs af forskelle?

(5/11 2020)

#4 Var den gamle kapitalisme mere demokratisk? – med Katarina Juselius

Oplæg til debat med professor emerita i økonomi, Katarina Juselius

Vi er i stigende grad blevet brugere af gratis ydelser – for eksempel kan vi via Facebook kommunikere gratis med mennesker på den anden side af kloden. Samtidig er ’penge’ blevet mere og mere fiktive, store summer opstår og forsvinder uden at vi kan se deres værdi for os. Hvad betyder det for samfundet, for demokratiet og for forholdet mellem mennesker, når pengeøkonomien ændrer sig?

(12/11 2020)

#5 Hvad er Danmark uden svin? – med Kjeld Hansen

Oplæg til debat med miljøjournalist og debattør, Kjeld Hansen

Skal vi afskaffe landbruget i kampen for klimaet, biodiversiteten og den grønne omstilling?
Danmark er et landbrugsland, siger statsministeren, og det ligger dybt i mange danskeres kulturelle selvforståelse at sådan er det. Den danske natur er i høj grad knyttet til landbruget, men selve erhvervet er i vore dage en elendig forretning. Giver det mening at fortsætte med et af verdens mest intensive landbrug, når erhvervet igen og igen skal have offentlig støtte for at holde sig oven vande?

(19/11 2020)

#6 Skal vi følge med den teknologiske udvikling – eller skal den følge med os? – med Pernille Tranberg

Oplæg til debat med Pernille Tranberg, medstifter af DataEthics.eu

Danmark er et af de mest digitaliserede og centraliserede samfund i verden. Men vi spørger meget sjældent ind til, hvordan vi vil have vores teknologi og på hvilken måde den skal tilpasses vores samfund.
Techgiganter som Facebook, Google og TikTok er amerikanske og kinesiske virksomheder, der per definition er grænseoverskridende og sætter en global dagsorden. Men hvad betyder det for demokratiet og de værdier, vi har i Danmark og Europa? Kan man forestille sig en nordisk eller europæisk model for teknologi, hvor vi ikke kun er brugere og forbrugere, men medbestemmende borgere. Og er det et nationalt eller europæisk anliggende?

(26/11 2020)

#7 Kan vi forstå sex? Og skal vi? – med Ditte Trolle

Oplæg til debat med Ditte Trolle, speciallæge og adjungeret lektor i sexologi, AU

I udarbejdelsen af den nye voldtægtslovgivning har det været nødvendigt at afklare, hvad det konkret vil sige, at to (eller flere) mennesker er enige om at have sex med hinanden. Men for mange er sex stadig forbundet med noget gådefuldt og grænsesøgende. Kan det lade sig gøre at finde en ny måde at tale om sex og seksualitet på, der ikke gør mennesker til negligerede ofre, men heller ikke foregiver at kunne tale klart om det gådefulde? Og er seksualiteten fri eller er den noget, der skal beskyttes?

(3/12 2020)

Produceret af

Københavns Forsamlingshus er arrangeret af Grundtvigsk Forum i samarbejde med Danmarks Biblioteksforening, FORA, og SUKA.

Podcasten er redigeret og udgivet af Grundtvigsk Forum.