Menu

Hvad sker der, når kunstig intelligens møder Grundtvig?

Dato
8/9
Tid
13:00 – 14:00
Sted
Vartov, Farvergade 27, 1463 København K

Hvad sker der, når kunstig intelligens møder Grundtvig?

Samtale mellem to mennesker, der har det til fælles, at de er vildt optaget af kunstig intelligens – og at N.F.S. Grundtvig er en motor i deres arbejde. 

To spørgsmål er udgangspunkt for en samtale mellem journalist Ida Ebbensgaard og leder af Center for Grundtvigforskning Katrine Frøkjær Baunvig: 

For det første: Kan fortidens Grundtvig bruges til at gøre fremtidens digitale verden bedre? Og derudover: Hvilke muligheder den digitale teknologi giver, for at bringe et kæmpe stort og betydningsfuldt forfatterskab ind i tiden vi lever i. 

Det bliver uden tvivl herligt nørdet og helt sikkert både sjovt og sprængfyldt med vidder og vid, når Ida og Katrine dykker ned i deres fælles store interesser. 

Ida Ebbensgaard er oprindelig uddannet journalist fra SDU, og har arbejdet som journalist, redaktør og chefredaktør for en række danske medier. Hun har som fellow i kunstig intelligens undersøgt generativ AI i forhold til medier og samfundet generelt. 

Ida siger sådan her: 

"Generativ kunstig intelligens har trods alle sine fejl et interessant potentiale: Nemlig muligheden for at arbejde i oplysningens tjeneste. Det demokratiserer viden i en helt uset skala. Adgangen til generativ AI er så udbredt og billig, at enhver vil kunne tilgå viden på relativt højt niveau med få barrierer. Vi ser allerede nu, hvordan den i undervisningssammenhænge kan hæve niveauet for de svageste elever mere end for de dygtigste. Samtidig har den også en interessant konsekvent: Nemlig at det menneskeskabte stiger i værdi. Vi ser det også i livebegivenheder, koncerter og foredrag: jo mere du kan få gratis maskinelt, jo højere værdsætter vi det levende ord." 

Hør hvad der sker, når Ida stiller spørgsmål til Katrines arbejde med at bruge kunstig intelligens til at arbejde med at gøre det største danske forfatterskab til allemandseje i det 21. århundrede. 

Katrine siger det her: 

”Min opgave som forskningsleder er at gøre det gode digitale arbejde, der samler sig på hjemmesiden grundtvigsvaerker.dk til udgangspunkt for kreativ forskning i Grundtvigs forfatterskab. Udover at kaste mig over mine egne spørgsmål til sammenhængskraften i Grundtvigs forfatterskab, har jeg skabt et tværfagligt laboratorium for yngre forskere, der undersøger Grundtvigs forfatterskab og tilstødende tekstsamlinger med AI-baserede fremgangsmåder. Det viser mønstre i forfatterskabet, som man ikke før har været opmærksom på og med en tydelighed, som ikke tidligere har været tilgængelig,” fortæller Katrine Frøkjær Baunvig.

Der er gratis adgang – og mulighed for at købe kaffe, kage og alt muligt andet godt i forbindelse med arrangementet. 

Foto af Ida: Nicolai Westh

Del af Himmelblå
 

Arrangementet er en del af Himmelblå – en sensommerfestival fyldt med debatter, koncerter, fællessang, foredrag – og meget mere. Himmelblå afholdes den 2. - 8. september i Vartov.