Menu

Grundtvigsk Forum Himmelske dage

Dato
29/5 – 1/6
Tid
9:00 – 17:30
Sted
Silkeborg
Foto af Himmel og jord: Heiner Lützen Ank

Mød os til Himmelske dage

Grundtvigsk Forum er til stede til Kirkernes Folkemøde i Silkeborg d. 31. maj-1. juni. Herunder er vores arrangementer, eller arrangementer, hvor repræsentanter fra foreningen deltager. Kig forbi! Se hele programmet for Himmelske dage her

 

TORSDAG DEN 29. MAJ

kl. 16:00 - 16:45
Grundtvigs mageløse opdagelse – 200 år efter

Sted: Medborgerhuset

Grundtvig er i vælten igen. Med dette arrangement fejrer vi 200-året for hans "mageløse opdagelse" i 1825: At kristendommen ikke bygger på Bibelen, men på det levende ord i gudstjenesten. Leder af Grundtvig Akademiet Ingrid Ank og professor em. Hans Jørgen Lundager Jensen lægger op til debat: Hvad betyder Grundtvig for kristendommen i Danmark - i går, i dag og i morgen?

Ordstyrer: Birgitte Stoklund Larsen, rektor ved Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter. 

 

FREDAG DEN 30. MAJ

KL. 10-10.45 

Den svære uenighed

Sted: Medborgerhuset

Uenighed er hjørnestenen i demokratiet – uden den, intet behov for demokrati. Og det værste er, når samtalen forstummer, og vi isolerer os i stedet for at mødes. Hvordan kan vi skabe fællesskaber, der rummer uenighed? Tør vi tage de samtaler, hvor radikale forskelle mødes, uden at finde enighed? Og kan nysgerrighed være nøglen til at bygge bro på tværs af modsætninger? 

Grundtvigsk Forum, Danmission og Fredens Hus inviterer til rundbordssamtale om den svære uenighed. Samtalen ledes af Ingrid Ank, formand for Foreningen Åndsfrihed og leder af Grundtvig-Akademiet, Agnete Holm - seniorrådgiver for dialog og fredsopbygning, Margrethe A. Vestergaard - projektmedarbejder Fredens Hus. 

 

Kl. 11-12: Hvad skal vi med den kirkelige Grundtvig?

Ida Auken, Ditlev Tamm og Claus Staal i samtale med Ingrid Ank

Sted: College 360

N.F.S. Grundtvig har mange fans. Nogle af hans fans knytter Grundtvig mere sammen med højskole, demokrati og folkelighed end med kirke og kristendom. Andre mener, det er en fejl at gøre Grundtvig til flagskib for en folkelig humanisme, for Grundtvigs ærinde er at pege på den kristne dåb. 

Uanset disse to positioner har Grundtvig haft en enorm indflydelse på ånden i den danske folkekirke, ikke mindst gennem sine mange salmer. Men kan man både ’udefra’ og ’indefra’ folkekirken stille spørgsmålet: Hvorfor har det betydning, at Grundtvigs afsæt er kristendommen? Eller: Hvad skal vi med den kirkelige Grundtvig? 

Det taler vi om på Himmelske Dage 2025 – sammen med Ida Auken, MF for S, Ditlev Tamm, jurist og forfatter, Claus Staal, højskoleforstander på Silkeborg Højskole, og Ingrid Ank, leder af Grundtvig-Akademiet, der er vært for samtalen. Kom og vær med! 

Arrangeret af Grundtvigsk Forum

Kl. 13-13.45:
Rykker samtalen om tro ind i det offentlige rum?

For snart tyve år siden blev daværende statsminister kendt for udsagnet om, at ”religion skal ud af det offentlige rum”. I 2020’erne virker det på flere måder, som om det er blevet mere legalt at tale om tro trods et mere sekulariseret samfund. Hvad skyldes den bevægelse? Handler det om, at det individuelle er kommet mere i fokus, eller skyldes det en længsel efter at høre til eller om tilværelsen mening? Er der en form for spirende nypietisme på vej i såvel det folkekirkelige som frikirkelige landskab? 

Panel:

Johnny Hansen, frikirkepræst i Citykirken (Aarhus)
Karen Klint, formand for menighedsrådet ved Bredballe kirke og tidl. formand for Folketingets Kirkeudvalg 
Kirsten Andersen, formand for Grundtvigsk Forum
Robert Svendsen, leder af SnakTro i Indre Mission

Moderator: Hans-Ole Bækgaard, formand for Indre Mission

 

Migranter i kirker – kirkesyn og samfundssyn

kl. 14:00 - 14:45

Sted: Medborgerhuset

Det kirkelige landskab i Danmark bliver tiltagende mangfoldigt som følge af migration til Danmark. Dette både i form af migrantmenigheder og inden for allerede etablerede kirker i Danmark. Hvad betyder denne pluralisering for teologiske ideer om, hvad en kirke er og skal være? Og hvad betyder kirkelige tilhørsforhold for kirkegængernes relation til det danske samfund? 

I dette panel vil deltagere med forskellige kirkelige og herkomstbaggrunde dele praktiske erfaringer med og teologiske refleksioner over spørgsmålet, hvordan deltagelse i kirkeliv forholder sig til tilhørsforhold i det danske samfund, og hvordan samspillet har indflydelse på eller inspireres af kirkesyn.

Deltagere: Folkekirkepræst Birgitte Rosager Møldrup, og medlem af Grundtvigsk Forums styrelse, og Clement Dachet, der er teolog med nigeriansk baggrund. 

 

kl. 16:00 - 17:45
Menneskets værdi i lyset af en tid med kunstig intelligens (AI)

Sted: Kulturhuset 1B

Er vi nået til en afskaffelse af mennesket? Har mennesker, floder, frøer og fugle samme værdi, når kunstig intelligens er klogere og hurtigere end mennesket selv? Velkommen til et spændende foredrag af Ingrid Ank, leder af Grundtvig Akademiet.  
 
Efterfølgende vil sognepræst Simon Nøddebo Balle holde et foredrag om, hvordan AI og anden kunstig intelligens tvinger os til at genoverveje menneskets værdi. Herefter vil der være plads til samtale med tilhørerne.

 

Kl. 20-21

Dar al Kalima University – Uddannelsens betydning for fremtidens Palæstina

Sted: Globalt telt

‘Kreativ modstand’ er filosofien bag undervisningen på Dar al Kalima University i Betlehem og på Dar al Kalima University Art Satellite i Gaza. Bachelor og kandidatuddannelser er med til at forme næste generation af kreative ledere i Palæstina.

Mød Mitri Raheb, præsident for Dar al Kalima University i Betlehem, Rana al - Batrawi, kunstner og leder af Dar al Kalima University kunstsatellit i Gaza og Majdi El-Omari, canadisk-palæstinensisk filminstruktør, professor, der underviser på Dar al Kalima University.

Moderator: Ingrid Ank, leder af Grundtvig-Akademiet, Grundtvigsk Forum

Arrangør: Betlehems Venner og Dar al Kalima University i Betlehem

Sprog: Engelsk

 

LØRDAG D. 31. MAJ

Kl. 11.00-12.30
En uværdig død – et værdigt liv? Hvem bestemmer, hvad det er?

Sted: Medborgerhuset

Samtale mellem Freja Polonius, forfatter til bogen ’Min ven vil dø’ og Ole Raakjær, lektor i sjælesorg og tidligere hospicepræst. Vært: Ingrid Ank, leder af Grundtvig-Akademiet hos Grundtvigsk Forum

I debatten om aktiv dødshjælp spiller begrebet værdighed en afgørende rolle, og legaliseringen af aktiv dødshjælp forsvares ofte som et forsvar for retten til ’en værdig død’. Men er værdighed noget, vi hver især har, eller noget vi giver hinanden? Kan vi ligefrem fremme et dødsønske ved at behandle mennesker ’uværdigt’? Og kan man endda sige, at vores autonomi og selvbestemmelse, som også fremhæves som et forsvar for aktiv dødshjælp, er noget, vi giver til hinanden?

 

kl. 12.00 – 13.45

Økumeniske aspekter af natursynet – hvad kan give håb og inspirere i den nuværende klimasituation?

Sted: Grøn og pilgrims telt, Mulighedernes Marked

Antologien Klima, tro, håb og handling er skrevet ud fra troen på, at vores udfordringer med klimaet i høj grad skyldes vores syn på naturen, afledt af vores forestillinger om os selv og vores placering i forhold til Gud, mennesker og kosmos. Bogen har en mangefacetteret indfaldsvinkel med et fokus på spørgsmålet: Hvad kan give håb og inspirere til handling i den nuværende situation?  

Klima, tro, håb og handling indeholder både ortodokse, katolske og protestantiske perspektiver, som vil være udgangspunktet for den økumeniske samtale mellem: 

  • Emil Hilton Saggau, teolog, generalsekretær i Danske Kirkers Råd
  • Daniel Nørgaard, katolsk præst og jesuit
  • Louise Franklin Højlund, trospraksisteolog i Areopagos, tidligere sognepræst og formand for Folkeoplysningsudvalget hos Grundtvigsk Forum
  • Moderator er Bent Bjerring-Nielsen, akademisk seniorkonsulent i Areopagos

Himmelske Dage – Kirkernes Folkemøde byder på en bid mad undervejs. 

 Arrangeret af Grundtvigsk Forum