I skole med Grundtvig 2024

Dato
15/3 – 16/3
Tid
9:00 – 15:00
Sted
Askov Højskole, Maltvej 1, 6600 Vejen

OBS tilmeldingsfrist den 23/02/24 kl. 12
Køb billet

I SKOLE MED GRUNDTVIG

- to højskoledage med foredrag, fortællinger og fællessang

I skole med Grundtvig bringer vi N.F.S: Grundtvigs tanker om skole og dannelse i samtale med skolen anno 2024. I år med et særligt fokus på (TEMA TBA)

Vær med, når vi går i fodsporene på N. F. S. Grundtvig og undersøger tanker om menneske, skole og liv. Vi vil ikke kun få et greb om, hvad Grundtvigs egne skoletanker gik ud på, og hvad ’den grundtvigske skoletradition’ er for noget. Vi vil også tage nutidige briller på og sætte ’det grundtvigske’ til diskussion i forhold til skolen i dag: Hvor er der gods at hente? Hvad må kasseres eller formuleres på ny? Og hvad er forbindelsen mellem et grundtvigsk menneskesyn og folkeskolens formål med forventningen om en skole præget af åndsfrihed, ligeværd og demokrati?

TEMA - I SKOLE MED GRUNDTVIG 2024: 

SKAL ELEVERNE FORFØRES?

Nysgerrighed er et af de vigtigste redskaber i dannelsesprocessen. Ikke nysgerrighed på sladder om naboen, men på det ukendte, det uforståelige, det fremmede – hvad end det er. 

N.F.S. Grundtvig troede på, at vi har en medfødt nysgerrighed. At vi alle sammen har en grundlæggende lyst til at lære og blive klogere. Men det betyder ikke, at skolen skal læne sig tilbage. Tværtimod. Det kræver, at vi kommer op på tæer. Måske endda, at vi begejstrer og forfører eleverne til at komme ud af sig selv og vende sig mod verden, som skoletænkeren Gert Biesta peger på. 

Nysgerrighed er nært beslægtet med begejstring og ånd. Og vi begejstres alle sammen forskelligt. Begejstringen må derfor vækkes og stimuleres på forskellige måder. Det kan være gennem poesiens sprog og rejsen ud i det ukendte eller tilbage i tid. Det kan være i mødet med naturen eller ved at bruge hænderne. Og alt muligt andet. 

Men hvordan understøtter vi nysgerrigheden, begejstringen og ånden i skolen i stedet for at dræne den? Og hvordan skaber man både en faglig nysgerrighed og en nysgerrighed, der er faglig? Det er alt sammen nogle af de spørgsmål, vi vil undersøge og diskutere på I skole med Grundtvig 2024.

Baggrund for 'I skole med Grundtvig'

En række fri- og efterskoler kalder sig grundtvig-koldske, og de seneste år er en række lærere og ledere i folkeskolen igen begyndt at spørge efter ’det grundtvigske’. Samtidig oplever ledere og lærere mange steder en forlegenhed i forhold til at kunne forklare fx forældre eller elever, hvad det vil sige at stå på et grundtvig-koldsk grundlag, eller hvorfor Grundtvig er relevant i en skolesammenhæng: Er det fx Grundtvig, der er på spil i folkeskolens formål, stk. 3?:

“Folkeskolen skal forberede eleverne til deltagelse, medansvar, rettigheder og pligter i et samfund med frihed og folkestyre. Skolens virke skal derfor være præget af åndsfrihed, ligeværd og demokrati.”

Kurset henvender sig til interesserede lærerstuderende, til lærere, ledere og bestyrelsesmedlemmer på folke-, fri- og efterskolerne samt Grundtvig-nybegyndere og letøvede. Det er ligeledes muligt at bruge seminaret som pædagogiske dage med et hold af kollegaer, men i så fald bedes I rykke sammen på flersengsværelser, så der er plads til mange flere. 

Praktiske informationer

Hvornår 

Fredag d. 15. marts 2024 kl. 09:00 - lørdag d. 16. marts 2024 kl. 15:00

Sted 

Askov Højskole, Maltvej 1, 6660 Vejen

Målgruppe 

Lærere, ledere og bestyrelsesmedlemmer på friskoler, efterskoler og i folkeskolen

Tilmelding og betaling

Tilmelding via linket her

Betaling via linket her

Pris (pr. person)

OBS - der er begrænsede antal af hver værelsestype. Tilmelding er derfor først til mølle. 
Og kan du holde til at sove ved siden af en kollega i højskole-stemningens navn, så vil vi sætte meget pris på, at I rykker sammen på dobbelt- eller gruppeværelser. Så har vi nemlig plads til, at endnu flere kan være med!

Billetter inkl. overnatning:

  • Flersengsværelse (dobbelt- eller gruppeværelse): 1400 kr.
    Der er mulighed for at ønske dobbelt- eller gruppeværelse samt kollega(er), du vil dele værelse med
  • Enkeltværelse: 1900 kr.
  • Studerende - Flersengsværelse (gruppeværelse): 800 kr.
Billetter ekskl. overnatning:
  • Partoutbillet ekskl. overnatning inkl. forplejning: 1200 kr.
  • Dagsbillet inkl. forplejning: 1000 kr.

Arrangør 

Grundtvigsk Forum

Kontakt 

Kursusleder, Rasmus Matthiesen rm@grundtvig.dk
Studentermedhjælper, Signe Ulvsgaard Sørensen su@grundtvigskforum.dk