I skole med Grundtvig 2023: Findes den livsduelige skolekultur?

Dato
17/3 – 18/3
Tid
9:00 – 17:00
Sted
Askov Højskole, Maltvej 1, 6600 Vejen

Findes den livsduelige skolekultur? - to-dages inspirationsseminar om skolens dannelsesopgave og skolen som kulturbærer

TILMELDINGSFORMULAR (her finder du også billetkøb)

Skal en lærer kunne starte en fællessang og holde en tale? Skal skolen blive bedre til at holde en ordentlig fest? Og på hvilke måder bærer skolens kultur med på skolens dannelsesopgave?

Skolen har altid været en vigtig kulturbærer, som har set det som sin opgave at skabe og sikre en stærk kultur gennem historier, musik, traditioner og ritualer. Men er kulturen forsvundet ud af skolerne? Hvordan sikrer vi, at lærerne også i fremtiden bliver klædt ordentlig på til at tage vare på den almene og kulturelle dannelse i skolen? Og er skolernes frihed en forudsætning for at skabe en levende skolekultur? Det er nogle af de væsentlige spørgsmål, som vi i år stiller til debat.

I skole med Grundtvig bringer vi N.F.S: Grundtvigs tanker om skole og dannelse i samtale med skolen anno 2023. I år med et særligt fokus på skolens dannelsesopgave og på skolen som kulturbærer.

Mød blandt andre Svend Thorhauge (Læreruddannelsen, Aarhus) Mette Sanggaard Schultz (Ollerup Efterskole), Lene Tanggaard (Designskolen Kolding), Hans Jørgen Lundager (Aarhus Universitet), Thorstein Balle (Grundtvigsk Forum), Kristian Toft (Mølleskolen Ry), Kirsten M. Andersen (Grundtvigsk Forum), Rasmus Koldby Rahbek (Den Frie Lærerskole), Allaa Al-Naqach (Al Hikma Skolen) m. fl.

På todages-seminaret I skole med Grundtvig dykker vi dybere ned i Grundtvigs tanker om menneske, skole og liv, og forholder os til tankerne med vores nutidige briller. Vi vil ikke kun få et greb om, hvad Grundtvigs egne skoletanker gik ud på, og hvad ’den grundtvigske skoletradition’ er for noget. Vi vil også sætte ’det grundtvigske’ til diskussion i forhold til skolen i dag: Hvor er der gods at hente? Hvad må kasseres eller formuleres på ny? Og hvad er forbindelsen mellem et grundtvigsk menneskesyn og folkeskolens formål med forventningen om en skole præget af åndsfrihed, ligeværd og demokrati?

Tag med på todages inspirationsseminar og bliv klogere på, hvordan du konkret kan arbejde med det grundtvigske på din skole.

Vi glæder os til at byde dig velkommen i Askov!

Baggrund for initiativet

En række fri- og efterskoler kalder sig grundtvig-koldske og en række lærere og ledere i folkeskolen er begyndt igen at spørge efter ’det grundtvigske’. Samtidig oplever ledere og lærere mange steder en forlegenhed i forhold til at kunne forklare fx forældre eller elever, hvad det vil sige at stå på et grundtvig-koldsk grundlag, eller hvorfor Grundtvig er relevant i en skolesammenhæng: Er det fx Grundtvig, der er på spil i folkeskolens formål, stk. 3 – og hvad ligger der i det?: “Folkeskolen skal forberede eleverne til deltagelse, medansvar, rettigheder og pligter i et samfund med frihed og folkestyre. Skolens virke skal derfor være præget af åndsfrihed, ligeværd og demokrati.”

Kurset henvender sig til lærere og ledere i folkeskolen og i fri- og efterskolen, Grundtvig-nybegyndere og letøvede.

Praktiske informationer

Hvornår 

Fredag d. 17. marts 2023 kl. 09:00 - lørdag d. 18. marts 2023 kl. 17:00

Sted 

Askov Højskole, Maltvej 1, 6660 Vejen

Målgruppe 

Lærere, ledere og bestyrelsesmedlemmer på friskoler, efterskoler og i folkeskolen

Tilmelding

Tilmeld dig via formularen her og gå derefter til betaling

Pris (pr. person)

Gruppeværelse med bad og toilet (3-4 personer): 1400 kr.

Dobbeltværelse med bad og toilet: 1600 kr.

Enkeltværelse med bad og toilet: 1800 kr.

Dagsbillet uden overnatning inkl. forplejning: 1000 kr.

Studerende (OBS kun indkvartering på gruppeværelse): 1000 kr.

Arrangør 

Grundtvigsk Forum

Kontakt 

Rasmus Matthiesen rm@grundtvig.dk