GRUNDTVIG In The Mix

Dato
1/10 – 14/10
Tid
16:00 – 20:00
Sted
Vartov, Farvergade 27, 1463 København K

GRUNDTVIG In The Mix 2/9-14/10

Kurateret og produceret af Kh Marie Studio og By Byriel, og udviklet i samarbejde med Grundtvigsk Forum og Center for Grundtvigforskning

Se, føl, duft og ånd sammen med Grundtvig. GRUNDTVIG In The Mix byder dig ind i en totalinstallation, hvor du kan opleve poeten, politikeren og præsten N.F.S. Grundtvig på en anderledes måde – med alle dine sanser. Værket byder på et sensorisk, inddragende og til tider guddommeligt remix af den så velkendte figurs ord, salmer og tankegods.

GRUNDTVIG In The Mix består af seks værker skabt af ni inviterede kunstnere. Værkerne – Åndedrætsfanger, Åndskraft, Ordkraft, Vandkraft, Kraftdråber og Ordspind – kan alle opleves i Vartovs Grønnegård. Hvert værk dykker ned i, genfortolker og remixer en specifik del af Grundtvig.

Læs mere om de enkelte værker herunder.

Åndedrætsfanger

Kh Marie og Asger Bruun

For N.F.S. Grundtvig er åndedrættet et redskab, der kan skabe forbindelse mennesker imellem og helt til himmelske sfærer. Træd ind i Åndedrætsfanger og lad lydkunstner og -forsker Marie Højlund Koldkjær (Kh Marie) og lyddesigner Asger Bruun tage dig gennem en meditation, hvor dit åndedræt er i centrum. Gennem din meditation donerer du din vejrtrækning til lydværket Åndskraft, som derefter spiller grønnegården på Vartov op. Det fælles åndedræt har et kraftpotentiale, som kan tiltrække den åndelige lynkraft. En kraft, der opbygger og rører mennesker, når de sammen giver sig hen til den ”inderlige Deeltagelse”.

Foto: Joakim Züger

Åndskraft

Asger Bruun, Buster Jensen og Kh Marie

Åndedrættet besidder en helt særlig kraft, og når vi sammen trækker vejret, skabes der forbindelse ikke kun mellem dig og mig, men mellem os og himmelske sfærer. Vi synger, skændes, skrifter og alt derimellem med forbundne lunger. Giv dig hen til et lydværk komponeret ud fra åndedrættets rytme og inderlighed gennem et mix af donerede åndedræt fra Åndedrætsfanger, åndedræt gennem blæseinstrumenter, sang og ordet “aand” i nogen af de mange konstellationer, N.F.S. Grundtvig bruger ordet i sine skrifter.

Vandkraft

Ida Lunden, Water Vessel

I hydrofeminismen er vi alle vand og forbundet igennem dette. Ikke kun mennesker imellem, men forbundne på tværs af tid, kontinenter og hav. I vandet kan alle forestillede grænser, tanker og idéer osmotisk diffundere mellem os eller flyde i en evig vandig samhørighed. Water Vessel er en hydrofeministisk fortolkning af Grundtvigs begreber.

Føl fællesskabet og hæld vand fra dine hænder ned i bestandige afstøbninger af dine medmenneskers hænder, og sammen fylder I det omkransende kar.

Foto: Joakim Züger

Kraftdråber

Ida Lunden, Honey Vessel og Thea Sikker, Overflod / Overflødig

Dryppende honning, udspændte nylonstrømper og en hydrofeministisk fortolkning af N.F.S. Grundtvig. Udspændt mellem gårdens træer drypper Overflod / Overflødig roligt og sikkert ned.

Sammen smelter Honey Wessel og Overflod / Overflødig sammen og udforsker livskraft, sanselighed og evighed i en overskridelse af tid og krop.

Ordspind

Katrine Frøkjær Baunvig

Ordspind er en computationel udforskning af Grundtvigs formidling af religiøse forestillinger, naturstridige superkræfter og et optimistisk billede på tilværelsen. Gennem AI (Artificial Intelligence) er Grundtvigs ordbrug blevet kortlagt. En kortlægning der afslører semantiske bindevæv hos Grundtvig, som forbinder, filtrer og åbenbarer sig i nørklede ordspind.

Se hvordan Grundtvig taler om ’Udyr & Bæster’ og ’Himmel, Helvede og Jorden’.

Ordkraft

Christian Hede Madsen, Gry Stokkendahl Dalgas, Mads Mygind, Merete Pryds Helle, Shadi Angelina Bazeghi

30.000 trykte sider, 3.000 prædikener og uendelige variationer af sine egne, skrevne ord. N. F. S. Grundtvigs tekstlige produktion er et uudtømmeligt skatkammer.

Fordyb dig i alle Grundtvigs variationer, når fem forfattere fortolker Grundtvig, lader ham gøre verdenen og kærligheden større, hiver den guddommelige spejling i en sommer på Samsø frem og tillader et umuligt farvel til en kær ven.

Du kan også lytte til Ordkraft herunder.

Arrangementet er en del af festivalen Grundtvig lever!, der afholdes i september 2022 i anledning af 150-året for Grundtvigs død.