Menu

Friheden til at tro – debatseminar

Dato
3/12
Tid
14:00 – 18:00
Sted
Vartov, Farvergade 27, 1463 København K
Foto: Peter Ulvsgaard

Tilmeld dig (gratis) gennem linket her

 

Ordstyrer: Christoffer Emil Bruun, journalist og historiker

Arrangør: Danske Kirkers Råd i samarbejde med Tænketanken Prospekt, Grundtvigsk Forum og Foreningen Åndsfrihed

Trosfriheden i det offentlige rum er i stigende grad genstand for debat – lige fra diskussioner af ’gris’ i børnehaver, på plejehjem og hospitaler til spørgsmål om kønsopdeling i svømmehallen. Samtidig er vi vidner til en stigende antisemitisme med trusler, hærværk og vold rettet mod jødiske institutioner og personer. Med mere!

Grundlovens §67-70 giver borgerne i Danmark trosfrihed og mulighed for at ”forene sig i samfund for at dyrke Gud på den måde, der stemmer med deres overbevisning.” I disse grundlovsparagraffer er der formuleret et klart budskab om åndsfrihed. Men der var også opsat visse grænser, som eksempelvis ikke at ”ødelægge den offentlige orden.” Modsætningen mellem denne grundlæggende åndsfrihed og grænserne for offentlig orden er de senere år blevet udspændt gennem nye regler og love, som den nye trossamfundslov fra 2017, forbud mod tildækning (Burka-loven) i 2018 og indførelsen af forbud mod afbrændinger af koraner i 2022.  

Friheden til at tro i den danske grundlov og de europæiske menneskerettigheder er kommet i et pres med kravet om offentlig orden og sikkerhed. De mange nye love er med til at sætte nye grænser. Det rejser det grundlæggende spørgsmål: Hvilken rolle har religion i det offentlige rum, udfordres åndsfriheden og hvordan stiller man sig fra politisk hold til dette. 

Debat-seminaret – Friheden til at tro - åbner op for en bredere og mere grundlæggende samtale om, hvad religions plads er i det offentlige rum og hvilke grænser der evt. er for trosfriheden. Hvordan skaber vi et samfund og lokalmiljøer, hvor der er plads til religiøs frihed, men uden at de religiøse udtryk skaber unødvendig etnisk eller antisemitisk konflikt.

Anledningen er dels de spændinger i det offentlige rum og den offentlige debat, vi i disse år er vidne til, og dels det konkrete forhold, at ’trossamfundsloven’ skal revideres inden for folketingsåret 2024-2025.

 

PROGRAM

 

13.30-14.00: Ankomst, kaffe, kage

 

14.00: Velkomst ved Ingrid Ank, formand for Foreningen Åndsfrihed og leder af Grundtvig-Akademiet, Grundtvigsk Forum

 

14.00-14.30: Forskningsoplæg: De afvigende – religions- og trosfrihed i et dansk og europæisk retligt lys v. Lisbet Christoffersen, professor em. i kirke- og religionsret, RUC, og adjungeret professor i kirkeret, Det teologiske Fakultet, Københavns Universitet

 

14.30-14.45: Pause

 

14.45-15.15: Friheden til at tro i byen

I København mødes forskellige religioner i det offentlige rum, som fx folkeskolen, hvor der konstant forhandles om, hvordan religion kan og må være til stede. Disse forhandlinger om julefejringer, Eid-fejringer, svømmehalsbesøg, bederum og tilstedeværelsen af religiøse symboler former trosfriheden i lokalmiljøet – og ikke mindst vores opfattelse af hinandens religioner. I dette første panel sætter vi fokus på de gode og udfordrende oplevelser i København med religion i det offentlige rum. 

Panel med religiøse aktører i København: Henri Goldstein, formand for Det Jødiske Samfund, Lise Rasmussen, præst ved Mariakirken Vesterbro og Naveed Baig, fhv. imam ved Rigshospitalet

 

15.15-16.00: Respons og debat – rammerne for trosfrihed og åndsfrihed i kommunerne

De danske kommuner har et udstrakt selvstyre, hvor lokalmiljøer og lokale offentlige institutioners omgang med religion er til debat. I dagens andet panel har vi bedt repræsentanter fra forskellige kommuner forholde sig til, hvordan trosfriheden er til stede i det kommunale landskab – i folkeskolen, i svømmehallen, på plejehjemmet – og om der er særlige udfordringer eller styrker, som trosfriheden, religion og åndsfriheden i det offentlige rum bringer frem.

Panel med repræsentanter fra forskellige kommuner herunder Finn Rudaizky, Københavns Kommunes Borgerrepræsentation (DF), m.fl.

 

16.00-16.15: Pause

 

16.15 -16.30: Kort oplæg til debat v. kirkeminister Morten Dahlin (V) om rammerne for trosfrihed

 

16.30-17.00: Friheden til at tro

Den danske åndsfrihed og trosfrihed har været gennem en hastig forandring de seneste tyve år, herunder med en lang række nye love, krav til trossamfund og debatter om religionens plads og rolle i offentligheden. I dette panel beder vi ledere fra forskellige trossamfund og livssynssamfund forholde sig til, hvor vi i Danmark står i forhold til religions- og livssynssamfunds plads i det offentlige rum – og om religion bidrager til et bedre samfund med mindre etnisk eller antisemitisk konflikt.

Panel med deltagere fra trossamfund og livssynssamfund – herunder overrabbiner Jair Melchior, Urfan Ahmed, talsmand for Dansk Muslimsk Union, Laura Lundager Jensen, formand for Foreningen af Grundtvigske Fri- og Valgmenigheder, Kirstine Kærn, forperson for Humanistisk samfund, Jørgen Thaarup, metodistpræst i København, formand for Danske Kirkers Råds udvalg for Frihed og Lige vilkår, m.fl.

 

17.00-17.45: Respons og debat – rammerne for trosfrihed

De brede rammer for trosfriheden i Danmark er formet af en række love, herunder særligt trossamfundsloven, der skal til revision. I dette panel beder vi en række folketingspolitikere komme med deres bud på, hvad religionens plads er i det offentlige rum, og om det er muligt i højere grad at understøtte de positive bidrag til det fælles samfund fra tros- og livssynssamfund.

Panel med folketingspolitikere – herunder Kim Aas, kirkeordfører (S), Mikkel Bjørn, kirkeordfører (DF), m.fl.

 

17.45: Afslutning, let forplejning og drikkevarer

Tak for i dag!

 

 

Arrangementet er udviklet med midler fra København Kommunes aktivitetspulje til civilsamfundsaktiviteter mod diskrimination i 2024