De tre arrangementer:
Grundtvigs liv i ord og toner
Ved tidligere højskolelærer Birgitte Hansen
Gennem sangforedraget ’Grundtvigs liv i ord og toner’ bruges højskolesangbogen som udgangspunkt for at føre deltagerne igennem et stykke fælles historie og de store omvæltninger, der har præget tiden vi lever i.
Vi har en stærk tradition for fællessang i Danmark. Det er vi i høj grad blevet mindet om i den svære coronatid, hvor fællessangen på en fin måde har været med til at skabe sammenhæng og fællesskabsfølelse, selv om vi ikke måtte ses.
Gennem sangene bliver vi mindet om vores fælles historie. I Grundtvigs tid (1783-1872) skete der store omvæltninger i Danmark og i Europa. Mange af de store begivenheder kan vi finde beskrevet i højskolesangbogens repertoire. Grundtvigs egen historie er også interessant. Vi følger ham gennem livet og synger nogle af de Grundtvig-sange, som vi finder i højskolesangbogen.
Slet 1800-tallet – og form fremtidens samfund
Ved leder af Grundtvigs Skoletjeneste Rasmus Matthiesen og leder af Grundtvig-Akademiet Ingrid Ank
Folkeskolen, demokratiet, grundloven, ytringsfriheden, pressefriheden, folkebibliotekerne, offentlige museer, folkekirken, højskolerne, ideen om det nationale fællesskab (’danskerne’), den fælles sangskat – med MEGET MERE. Alt det voksede frem i løbet af 1800-tallet, og N.F.S. Grundtvig havde en finger med i spillet i meget af det.
Men hvordan ville Danmark se ud uden 1800-tallet? Hvorfor er netop dette århundrede præget af så mange initiativer, der har givet form til vores nutidige samfund? Hvordan var det mon at være dem, der endnu ikke havde set alle ideerne blive til virkelighed? Og hvordan kan vi i dag tale om initiativer, der skaber samfundsforandring?
På denne workshop får du via nogle konkrete øvelser inspiration til nye og kreative måder at arbejde med formidling af historien på. Og du får ideer til, hvordan man kan bruge historien som afsæt til at diskutere forandringer i nutiden.
Jeg saa et billede af det evige
Ved skuespiller Thure Lindhardt
Thure Lindhardt opfører forestillingen ’Jeg saa engang et Billede af det evige’, hvor han fortæller og formidler Grundtvigs tekster. Forestillingen er en kunstnerisk og poetisk fortolkning af Grundtvigs forståelse af centrale begreber som ånd og frihed.
Forestillingen tager sit afsæt i Grundtvig som en ener i dansk historie. Hans kamp for oplysning, for kvinder, for højskoler, Gud og Nordens mytologi er uden sidestykke, og hans tanker rækker langt ud over Danmarks grænser, til borgerrettighedskampene i USA, og er stadig i dag en af årsagerne til, at vores frisind og samfund er beundret i store dele af verden. Vi kender ham alle, hans salmer og sange synges hver dag året rundt på skoler, højskoler, i kirker, til fester, i foreninger og til højtider og årstider: Når solen i al sin glans nu stråler, skovene falmer, når barnet fødes i Betlehem, når det er yndigt at følges ad og når vi siger verden ret farvel.
Det praktiske
Arrangementet skal som udgangspunkt afholdes mellem den 2. og 8. september 2023 i anledningen af den Grundtvig-festival, Grundtvigsk Forum afholder.
For at komme i betragtning til et gratis Grundtvig-arrangement, er der tre ting, der skal være på plads:
- I skal have et lokale med plads til minimum 30 personer
- I skal kunne samle minimum 30 personer til arrangementet
- I skal have frivillige til at afvikle arrangementet.
Hvis I bliver valgt
Bliver I valgt som en af de seks medlemsforeninger, der får et gratis Grundtvig-arrangement, sætter vi jer i kontakt med oplægsholderen eller skuespilleren, og så aftaler I selv en dato.
Grundtvigsk Forum sørger for at udbetale honorar til de enkelte oplægsholdere.
Arrangementerne er støttet af Nordea-fondet